V Bratislave prituhlo, nocľaháreň Depaul otvára dvere bezdomovcom už na obed

01.02.2012 Bratislava

Bratislava 1. februára (TASR) – Nocľah, večeru a raňajky, šampón a mydlo, nejaké šaty - to dostanú bezdomovci v bratislavskej nocľahárni Vincenta de Paul za 85 centov. \"V lete tu nie je ani 100 ľudí. Keď však udrú mrazy, ako teraz, je ich aj vyše 150,\" hovorí Ondrej Stano, ktorý v nocľahárni pracuje.

Nízkoprahová nocľaháreň Depaul je najväčšia v hlavnom meste, s jej kapacitou je to však s príchodom zimy horšie. Hoci by jej pracovníci po naplnení priestorov už nemuseli ubytovávať ďalších ľudí, robia to. \"Ešte sa nám ale nestalo, žeby sme museli niekoho odmietnuť,\" hovorí sociálna pracovníčka Eva Majová s tým, že v zime nikoho do mrazov nepošlú. \"Približne 200 sa ich tu vojde. Minulý rok to bolo náročné, ľudia spávali po zemi na matracoch,\" dopĺňa Stano.

Ľudia bez domova mohli doteraz ostať v nocľahárni od šiestej večer do ôsmej ráno. Od utorka 31. januára však Depaul pre silné mrazy otvára bezdomovcom už na obed. A je jediný, ktorý prijíma všetkých. Bezdomovci môžu prísť pod vplyvom alkoholu či omamných drog, no v nocľahárni ich už užívať nemôžu. \"Predtým, ako sa zaregistrujú, skontrolujeme im tašky. Keď sú už ubytovaní a porušia pravidlá, sú nadmerne agresívni či niečo ukradnú, môžeme ich vyhodiť,\" vysvetľuje Majová. Bezdomovci sú navyše rozdelení na tých, ktorí pijú a ktorí nie. Medzi alkoholikmi sa totiž konflikty stávajú častejšie.

Pracovníci priznávajú, že zdravotníci zo sanitiek občas nocľaháreň zneužívajú a privezú bezdomovca v zlom hygienickom stave, aby sa oňho nemuseli postarať v nemocnici. \"Minule nám okolo jedenástej večer doviezli pána, ktorý spal niekde na ulici. Bol podchladený a pomočený. Zaspal opitý niekde na lavičke, tak sme ho ubytovali,\" rozpráva Stano. \"Ale ak by bol imobilný, nemôžeme ho vziať. Taký človek sa od nás nedostane ani na zastávku,\" dodáva Majová.

Aj keď sa bezdomovci môžu v nocľahárni okúpať, nie vždy o to majú záujem. \"Akosi sa boja vody. Stalo sa nám aj také, že človek radšej chcel spať vonku, aby nemusel do sprchy,\" opisuje Stano. Ak však niekto zapácha, do sprchy musí. \"Na hale je ich 30, tým ostatným to nemôžeme urobiť.\"

Okrem ľudí, ktorí do nocľahárne chodia len prespávať, tam sú aj takí, ktorí môžu ostať v Depaul celý deň. \"Sú to tí, u ktorých vidíme snahu niečo zmeniť a pracujú. Za ubytovanie potom platia podľa výšky svojho príjmu,\" vysvetľuje Majová s tým, že ak je niektorý napríklad po operácii, istý čas ho ubytovávajú zadarmo. \"Všetci sa však musia podieľať na upratovaní, taktiež si sami vydávajú stravu,\" dodáva.

Nocľaháreň Vincenta de Paul vznikla v roku 2006. Bola reakciou na krízovú situáciu zo zimy 2005/2006, kedy na následky podchladenia v tuhých mrazoch zomrelo v Bratislave najmenej 19 bezdomovcov. Depaul sídli na okraji Ružinova na Ivanskej ceste, priestory organizácii poskytol bratislavský magistrát. Od svojho vzniku ponúkol Depaul prístrešok vyše 2600 ľuďom bez domova.
 

Vyberte región